Studenti Dějepisného semináře navštívili 11. února 2025 Ostravské muzeum, kde se zúčastnili poutavé přednášky Měšťanská kuchyně předmoderní doby, vedené profesorkou PhDr. Irenou Korbelářovou, Dr., děkankou Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Tématem besedy bylo stravování měšťanů v minulých staletích, které lze považovat za fusion kuchyni, propojující regionální tradice s novými kulinárními vlivy přicházejícími z různých koutů Evropy i vzdálenějších oblastí.
Města od nepaměti fungovala jako místa setkávání různých kultur, což se odráželo také ve stravovacích návycích jejich obyvatel. Měšťanská kuchyně předmoderní doby tak představovala směsici pokrmů a nápojů, ovlivněnou venkovskými tradicemi, produkcí místních potravinářských cechů, dovozem exotických surovin i inspirací šlechtickými zvyklostmi. Měšťanské elity často usilovaly o napodobení šlechty nejen v oblékání a způsobu života, ale i v kulinářských trendech, což vedlo k rozšíření rafinovanějších pokrmů a nových technik vaření.
Přednáška se neomezovala pouze na teoretické poznatky – účastníci měli možnost zhlédnout historické ilustrace a dobové kuchařské knihy, které přibližovaly tehdejší gastronomii. Celý program byl zakončen drobnou degustací, během níž si studenti mohli vyzkoušet některé typické chutě minulosti. Přednáška tak poskytla nejen zajímavý vhled do dějin každodenního života, ale i příležitost zažít historii doslova na vlastní chuťové pohárky.
Mgr. Eva Skotnicová, Ph.D.